torsdag 15. november 2012

Nye Cliviafrø i jorden!

Ja, da har de første av de nye Cliviafrøene mine kommet. Dette er frø av interspesifik Clivia, hvilket betyr at det er en miks mellom to ulike Cliviayper. Dette er ifølge LadyClive som jeg har kjøpt dem av “Bronze Clivia MIniata (Mørk Orange med grønn midte) pollinert med Clivia Gardenii.” Jeg er spent på hvordan resultatet vil bli.

De er nå søte da, der de kom i en seng av en bruskork. Frøene var kommet så langt i prosessen før de ble plukket av blomsten at de allerede hadde spiret, og da måtte de jo komme forsiktig, forsiktig i posten. Og jeg slapp en uke eller to med ventetid på “spier de snart tro?”

 

Neste skritt på veien var å få dem i jord da.De skal få dele potte en stund, for det skal sannelig bli mange små Cliviafrø hos meg etterhvert, jeg venter jo på TI stykker til! Så får vi se hvor mange av dem som blir levedyktige planter da, det vil tiden vise. Men disse to skal nå etter planen i alle fall ha alle forutsetninger for å vokse opp.

Når jeg nå først holdte på med jord og Clivia bestemte jeg meg for å plukke opp de små ettåringene mine også, for å se om jeg kunne gjøre noe med den elendige dreneringen i alle fall en av dem slet med. Det viste seg at der var jo nesten ikke noe stein i bunnen av denne potta, så nå regner jeg med at det skal gå bedre.

Men se så lange røtter da! Og dette er den av dem som hadde minst røtter, faktsik. Det er mulig de hadde fortjent et hakk større potter, egentlig. Det får bli ved neste anledning, men jeg vil jo helst ikke forstyrre dem mer enn nødvendig heller, redd for å sette utviklingen tilbake.

Hver av disse har nå 5 blader. Jeg leste et sted at Clivia ikke blomstrer før den har 13 blader? Husker dog ikke hvor jeg leste det i forhold til troverdighet og nøyaktighet, men jeg vet at det er lenge til de blomstrer.

Og den kloke LadyClive, som også frøene disse to plantene kommer fra, har fortalt meg at det nok er meget mulig at jeg ikke får noen gul Clivia, for det er et mørkt felt nederst på bladene på begge, noe som antyder mørkere blomster. Tiden får vise hva fasiten er på fargen, men fine blir de nok uansett.

6 kommentarer:

 1. Hei!
  Gratulerer med ny blogg! Dette ser bra ut. De to første plantene ser veldig flotte ut. Tror nok ikke den ene blir gul men morplanten har noen gedigne blomster slik at du avgjort kan få noe fint. Aner ikke hva den kan ha blitt pollinert med eller om det var noe i genene. Dette er noen kompliserte greier. Jeg kan ikke være sikker på hva noe blir med mindre de har vist det samme i flere generasjoner. Det gjør også dette spennende. Jeg prøver å holde meg under å så 100 frø pr år men kommer til å sprekke i år!

  Angående frøene dine, så synes jeg det ser ut som om du har bare lagt de på toppen. De bør nok ha en liten fordypning slik at spiren ligger litt i jorda, og plastpose med huller over til første blad er blitt ca 2-3cm.

  Hilsen Lady Clive

  SvarSlett
 2. Selvsagt har de plastpose på seg, der de står under lys og varme. Og de ble putta litt bedre nedi også, men jeg ser at særlig det ene må jeg grave litt bedre fordypning for, ja.

  Det jeg dog ikke likte som jeg så da jeg sto og tittet på dem i morges var plutselig noe som beveget seg. Små punktum i samme fargen som frøene, som krabber rundt på dem i rasende fart. Det kan jeg ikke like, og trenger råd til hva slags behandling disse skjøre frøene kan tåle. "tørke dem ut" er jo ingen god ide når det gjelder disse som skal stå fuktig i et liksom-tropisk miljø akkurat. Kan jeg skylle dem? Og plante i ny potte med ny jord, selvsagt.

  Jeg har glodd lenge og vel i de andre pottene, da minst en av disse fikk litt påfyll av jord fra den samme nyåpnede posen som frøene ble lagt på, men der ser jeg ikke noe som beveger seg, heldigvis. Det gjør meg dog veldig i stuss på hvor disse kommer fra, så jeg kommer til å glo på plantene mine mange ganger daglig for å se om der dukker opp noe.

  Men hva gjør jeg med frøene? (Ja, jeg kommer til å søke LadyClive sine råd ad flere veier, men om andre skulle få lyst til å gi en anbefaling tar jeg gjerne mot den altså!)

  SvarSlett
 3. Gikk øyeblikklig for å sjekke mine som lå i samme boksen som de jeg sendte. Det er ingenting som beveger seg der, selv om jeg tok på 2 par briller. Jeg har pottet opp mine også.
  Og hvis ikke det er noe i molda du kjøpte så må det være et eller annet som kommer fra andre planter i huset. Jeg har ikke sett noe liknende.
  Fruktfluer?
  Så var det hva frøene tåler av behandling. Jeg har ikke prøvd å skylle noen etter at de har spiret. Men har sett at de små vokser dårligere om de står for tørt. Jeg har heller aldri hatt bugs på de små så der kan jeg ikke svare deg.

  Hilsen LadyClive

  SvarSlett
 4. Hmm, da blir jeg veldig usikker.

  Jeg ser virkelig ikke noe i de andre pottene, men jeg skal sjekke jorda fra posen, kanskje... De kan umulig ha fått noe fra andre planter i huset, det er ikke så veldig mange av dem, og disse to ble båret i sin brustoppkuvøse opp på kjøkkenet, hvor der finnes fire planter, to av dem er de nevnte clivia og to andre eviggrønne-greier fra ikea, kjøpt for å være litt dekorative når fotografen kon når vi skulle flytte... Disse står i vinduet, frøene var aldri nær vinduet, men jeg jobbet på kjøkkengulvet, hvorpå de fikk på pose og ble satt under lys på kjøkkenbenken. I dag tidlig så jeg disse små, små prikkene som krabber, og liker det ikke.

  Vel, jeg skal finne ny potte, ha i jord og se på saken. SE på jorden, altså. Om den ser "ren" ut (kan den evt puttes i micro eller noe for å "steriliseres" sånn at evt ulumskheter forsvinner?) skal jeg forsøke å vaske frøene fri for disse greiene, se på dem på papir ei stund så jeg ser at der virkelig ikke er noe, før de legges over i ny jord.

  Høres det ut som en plan? Etter at ungene er i seng.

  Om jeg ikke blir kvitt disse småprikkene skal jeg ikke ha så veldig dårlig samvittighet dersom jeg ender opp med å kanskje kjøpe noen flere frø i vinter....

  SvarSlett
 5. Enda rarere, når jeg nå hadde studert ny jord på et tynt lag op hvitt fat for å se om der var noe, og det var der ikke, tok jeg frem vann for å bade et frø. Og innså at der var jo ikke noe som rørte seg oppi der! Jeg løftet på det ene frøet (det jeg uansett skulle grave litt dypere ned, hvor det forresten har sprukket opp i spiren til det første lille mikrobladet. (som jeg senere ikke regner med når jeg teller blader, jeg trodde jo første gang at dette var et BLAD men på mine to har de aldri blitt mer enn en cm i alle fall, det er bare utfra der alle de "skikkelige bladene" vokser, liksom.)

  Jeg har gravd i jorden og stirret på den, der var ikke noe som beveget seg! Prikkene som løp fort avsted i morges, var der ikke mer! De var der før middag altså, så det var ikke bare det at jeg var trøtt i morges.

  Vel, da får de stå til i morgen, så får jeg se om det blir bedre da. Og så er mannen instruert til at lysene under kjøkkenbenken står på for en GRUNN! Jeg hadde latt det stå på i morges, med den vesle kuvøse-potten plassert oppå mikrobølgeovnen, med godt lys og varme, men så hadde han bare gått opp for å hente noe..... og slått av lyset.

  Hmm, mistet jeg der unnskyldningen til å ikke deaktivere ebaysøket på "clivia seed"? Jeg mener... nja, nei...jeg trenger jo ikke kjøpe mer selv om jeg bare får en liten beskjed hver gang det legges ut nytt... det er jo ikke som om jeg egentlig er noen erfaren ebay-shopperen da, jeg har vel gjort det to ganger nå, drømmehagenklistremerkene Knerten fikk på senga og rommet sitt for et år år siden, og disse frøene jeg venter på... tror jeg skal i alle fall vente til de kommer før jeg kjøper flere. Kanskje... neste år?`

  100 i året hørtes fortsatt ganske ekstremt ut... jeg trodde jeg var interessert i disse blomstrene, men åpenbart ikke i nærheten...

  SvarSlett
 6. Ny jord i ny potte skal de få, for jeg ser nå i alle fall uansett et par sånne små prikker igjen i dag. '

  Men en ting merker jeg, tett oppunder lyset over kjøkkenbenken, det er åpenbart en fin cliviakuvøse. Det er nok varmere enn slik de to forrige frøene mine hadde det, det virker i alle fall slik. Lunt og godt nedi der. Mannen hadde nå misforstått beskjeden om at han ikke skulle slå av lyset når vi gikk på jobb til at det ikke skulle av om natta heller, så derved har de hatt det lyst og varmt hele natta også, alle cliviaene mine. Men, de tar nok ikke skade av det da.

  Jaja, nå skal jeg vel snart slutte å "blogge videre" i kommentarfeltet, det blir vel et nytt innlegg som følge av ompottingen, da kanskje med bilder som viser litt bedre hvordan frøene egentlig får ha det.

  Også gleder, gleder, gleder jeg meg til de neste frøene mine kommer i posten, jeg synes det er veldig spennende å se om det blir noe av dem. Og det kribler i fingrene etter kanskje, kanskje.., kanskje noen andre? Jeg mener, jeg får jo visst ikke en gul en likevel, sånn som jeg trodde (Nydelig blir den nok uansett farge, jeg håper jeg for blomster på dem. Sånn om noen år...) så da har jeg vel en unnskyldning for å shoppe noen frø til gul plante? Nja...? Kanskje ikke mer i år da. Vi får se...

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad for alle som tar seg tid til å legge igjen et lite spor etter seg :)