søndag 27. januar 2013

Den andre impecta-ordren…

Ja, jeg klarte meg jo ikke med en ordre, må vite, og derved ble det en til, som kom i postkassa på torsdag, og noen av frøene er i jorden

Det som kom er:
SLANGGURKA 'Marketmore 76'
BATAVIASALLAT 'Lollo Rossa'
MOROT 'Nantes 2'
LITEN TAGETES 'Red Gem'
BOLLVIVA
CHILIPEPPAR 'Hungarian Yellow Wax Hot'
CHILIPEPPAR 'Jalapeño'
KÖRSBÄRSTOMAT 'Tumbling Tom Yellow'
BUKETTVIOL 'White Perfection'
BRYTSOCKERÄRT 'Delikett'
ITALIENSK RUCOLA
JÄTTESOLROS 'Giganteus'

Chilien og fiolen ble sådd i går.

På kjøkkenbenken ser jeg de aller første øøøøøøørsmå tegn til at stemorsblomstene jeg sådde sist helg begynner å tenke på å spire. Fint om de er i planterom-størrelse til neste helg, da frigjør jeg plass til tre potter til på kjøkkenbenken, og det er fint, for neste helg er det februar og jeg har en del poser som det står forkultivering fra februar på…

Jeg har lurt litt på å evt prøve å så litt salat, på planterommet. Bare en liten prøve, se om det lar seg gjennomføre. Fjorårets forsøk på å dyrke litt salat druknet egentlig, så det var ikke noen suksess i alle fall, men året før hadde vi en veldig liten minisalat-suksess.

Et planterom blir til


Ja, det har en stund vært klart at jeg ønsket meg, eller trengte, et “planterom”. Et helt rom er nå å overdrive, men et sted som er “lyst og svalt” som såpottene kan flytte til når spirene begynner å vokse.
Jeg nevnte det for min mann før jul, at det var igrunnen ikke så mye jeg ønsket meg i julegave, men kunne jeg ønske meg et planterom? Jeg fikk en mer standard julegave da, et par kjoler under juletreet.
Men joda, plass til plantene mine skulle jeg få likevel, om jeg selv gjorde en del av jobben, rydde plass, finne ut hva jeg trengte, og sånn.
Jeg gikk løs på jakten på en lampe, og fant en jeg mente var et godt valg. Min noe mer elektrokyndige bror forklarte meg at den måtte installeres av en elektriker. Det var ikke det at jeg har lov til å BYTTE ledning, men ikke sette den på første gangen som var problemet (det syntes jeg nemlig hørtes idiotisk ut) men at lampen ikke var lov å bruke med ledning, den skulle være fast installasjon (sånn som går på lysbryter på veggen) og det er det bare eksperter som har lov til å dille med.
Jeg lette videre, og endte på den lampen som er avbildet. Jeg firte på kravet om at den skulle kunne henge etter vaier (eller i praksis da kjetting) sånn at jeg june endre på høyden, rett og slett fordi jeg 1)ikke fant det og 2)innså at min bror hadde litt rett i det med hvor langt det var mellom hyllene, og hvor mye jeg da fikk flyttet på den egentlig…
Lampe ble kjøpt inn på onsdag, og Chilifrøene som står i midten her var absolutt moden for å flytte ned i kjøligere omgivelser. Fredag (Jeg så ikke på dette torsdag, overtidsdag)innså jeg… jeg har kjøpt støpsel uten jording (for det var bare to ledninger inni kabelen på lampen, og jeg synes forøvrig det var irriterende at den var solgt uten støpsel, men det skulle jeg da klare å montere på selv.) Det er bare en JORDET stikkkontakt på det rommet jeg skulle bruke den. En runde på nettet fastslo at det nok er fordi lampene SKAL være jordet. Ja, eller dobbeltisolert, hva nå enn det er.
Nye meldinger til min bror, underveis informerer min mann meg om at denne ER dobbeltisolert da. Greit, da kan jeg fint og lovlig sette på jordet støpsel, fastslår min bror. (eller bytte hele ledningen med en med sånn smalt støpsel, eurokontakt, som er mer estetisk, påpeker min bror. Men mindre viktig på en bod, fastslår jeg, og mer pes å skru opp lampen for å bytte ledning enn å bare sette på et jordet støpsel.
DA er vi klar til å henge den opp, sant ja? Lørdag kveld, ungene er i seng, jordet støpsel er montert. Men hva skjer da? Jo, altså, hylleknektene står for tett i forhold til lampens lengde, med mindre jeg går med på at lampen henger helt ytterst på hyllen (Nei, jeg vil helst ha den midt på!) er det ikke plass til den. Min kjære kan dog bekrefte at veggen ikke er i mur slik jeg trodde, det er en lettvegg der, men altså, han ville ikke begynne å skru nå, siden ungene sov i naborommet.
Men endelig, i dag ble hylleknekter flyttet på og lampe montert. Han flyttet hylleknektene på hyllen under også, for jeg har en lampe til som skal opp der også, har bare ikke helt bruk for den enda. Enn så lenge er det bare disse tre pottene der nede, men jeg forventer absolutt mer.
Det skal blant annet komme undervanningsmatte på plass her også etterhvert, jeg regner med at det hele vil utvikle seg stadig mer og mer...

søndag 20. januar 2013

Da var frøene i hus (og noen i jord)

 

Jeg rotet meg visst aldri til å ta bilde av frøpakkene for å vise hva jeg har kjøpt, ikke alle egnet seg til det heller, så da kommer likegodt bestillingslisten likevel:

STYVMORSVIOL
KÖRSBÄRSTOMAT 'Gardener's Delight'
SLANGGURKA 'Marketmore 76'
KÖRSBÄRSTOMAT 'Cherrola'
BASILIKA 'Genovese Compatto'
GREKISK OREGANO
SCHALOTTENLÖK 'Zébrune'
MINIMAJS F1 'Minipop'
KÖRSBÄRSTOMAT 'Vilma'
GREKISK LÖVKOJA

Jeg innser jo når jeg ser over dem at jeg visst overså et par småting som at de agurkene og minst en av tomatsortene (eller, var det ikke alle?) bør ha drivhus, noe jeg ikke har… Jeg mente at jeg VAR oppmerksom på dette når jeg satt og tittet på dem, men endte visst opp med noe litt annet likevel. Vi får se hva det blir til.

 

Stemorsblomstene er det nå gjort et første forsøk på å så, tiden får vise hva det blir til.

tirsdag 15. januar 2013

Spede, lille spire..

 

5607

Du må nok nesten vite at de er der for å se dem på bildet, men dette er altså det første lille beviset på at frøene mine spirer. Ikke noe godt bilde, bare knipset med mobilen, men likevel. 9 dager etter at de ble sådd ser jeg bitte små tegn til spirer av Chilifrøene. Ikke noe spire hos blodbeger enda. Og selvsagt ikke paprika, som ble sådd senere.

Men de første små grønne spirene som trenger seg opp gjennom jorden. Det gir en glede, et håp. Et håp om lysere tider. Selv om det er mørkt ute det meste av dagen, absolutt. Så er det jo også midt i januar, og slett ikke vår enda.Men jeg gleder meg!

søndag 13. januar 2013

Min første frøbestilling…

Med litt skrekkblandet fryd har jeg sendt avsted min første førbestilling på nett. Jeg har nå en liten boks med frø etterhvert, men dette er sånn “plukket med meg på kiwi” (de hadde jo fin frø-stand der!) og de mange posene fra Plantasjen. Samt at jeg nå har sådd noen “selvhøstede” grønnsaksfrø, jeg hadde stor suksess med både chili og paprika fra grønnsaksdisken i fjor.

Men nå har jeg altså tatt et skritt lenger, og bestilt noen frø på nettet. Fra Sverige. Impecta.se. De kommer vel om ikke så lenge, og da blir det ny bloggpost tenker jeg. Egentlig er det neppe en veldig fornuftig handel, det var litt mer sånn “Seriøst? kan jeg så DET? Må prøve!!!” og “hadde jo vært gøy om det gikk, selv om jeg ikke helt tror det” og “Ja, men det må jeg jo bare prøve” Nåja, litt tomater ble det da (Om det er fornuftig kan diskuteres, de som har milelange sålister av tomattyper synes selvsagt det, andre som er mer sånn “tomater, ok” vil vel muligens mene at de tre typene jeg har fra før burde være mer enn nok, men neida. (Og flere skal det bli, bare vent!)

Jeg gleder meg til de kommer, selv om mesteparten muligens ikke egentlgi skulle i jorden helt enda, se, det husker jeg ikke egentlig. Står nå heldigvis på dem. Nå jobber jeg jo såpass lange dager for tiden (årsoppgjør har en sånn effekt på en regnskapsfører…) men siden vi ikke jobber i helgene der jeg jobber nå (got to love this!) så er det da litt tid og overskudd til å så i helgene. Nå som lillejenta vår ser ut til å endelig ha knekket koden på å SOVNE når vi legger henne (og ikke et par timer senere) så er det litt mer kveldstid igjen også. (Egentlig er det vel vi som har knekket en kode, hun sover ikke på dagtid i helga, og vips får vi lagt henne greit… Fra mandag av skal sovingen i barnehagen begrenses ja!)

Mens jeg sitter her kommer jeg å at jeg egentlig har noen flere blodbegerfrø jeg skulle ha i jorden i kveld, det har jeg glemt, men 1)det er jo ikke egentlig for sent og 2)det er teoretisk sett en dag i morgen også. Vi får se. Jeg har litt småting å gjøre før det er leggetid, søndag er “bade orkideene”-dag bl.a

Men spennende kan det i alle fall bli, frø er gøy!

Det er enda ikke noe som spirer på kjøkkenbenken min. Ikke Clivia, ikke Chili, ikke Blodbeger. Og ikke Paprika som jeg sådde i går heller (da jeg altså glemte at jeg hadde tenkt å så resten av  blodbegerfrøene (ombestemte meg litt i forhold til opprinnelig plan. Men vi kan jo si at jeg holder meg til den…. venter litt og ser om de spirer, for å se om jeg bør gjøre noe annerledes med resten…)

(Cliviaen begynner jeg snart å gi opp forresten, den har jo lagt der i en måned nå! Det høres ikke bra ut!)

tirsdag 8. januar 2013

Årets første frø i jorda

Ja, endelig var dagen der, de første frøene kom i jorden. Det er et par dager siden, søndag kveld fikk jeg sånn noen få frø, blodbeger og chili. De har selvsagt fått et plastlokk over seg etter at bildet ble tatt-

De står nå i vinduskarmen i påvente av at de skal spire, og innen den tid bør jeg ha funnet en løsning på planterom-behovet mitt. Kaldt, og lyst. Ekstralys. Det skal bli spennende å se hva jeg ender opp mer her, har en del tanker og spørsmpl som venter på litt svar fra min mann.

Og når jeg først var i gang, mine første forsøk på stiklinger. St Paulia, skal etter sigende være lett å få suksess med. Vi får se hvordan det går. Bladene stammer fra en plante i en adventssammenplanting vi fikk av naboen, som åpenbart ikke trivdes med samplantingen/vanningsforholdene/mangelen på lys midt på bordet hvor den ble plassert, så den vissnet. Blomstene altså. Vi får se hva som skjer med den, jeg har delt opp hele sammenplantingen til sine enkeltplanter, så får jeg vanne dem slik de bør, og plassert dem i lysforhold de vil trives bedre med.

lørdag 5. januar 2013

En clivia mindre

Vel hjemme fra juleferien synes jeg den ene cliviaen sto veldig på skrå.
I kveld så jeg litt nærmere på den, om jeg kunne rette den opp. Men nei, da oppdaget jeg at den har ikke røtter lenger. Denne har nok tapt. Jeg vil aldri få vite om den ville få de gule blomstene den skulle, eller noe annet. Den må jo ja røtter for å vokse.

Jeg vet ikke hva som har skjedd. Den hadde et par små biter rot som var råtten da jeg pottet om, men det tok jeg bort, og vannet litt mindre for å unngå at det skulle skje mer.

Nå er jeg nesten redd for hvordan det ser ut nedi den andre potta...

torsdag 3. januar 2013

Clivia update - januar

Det ene av de to interspesifkke frøene som overlevde, har vokst i juleferien, et fint blad strekker seg oppover :)

Men det dusinet med frø som ligger til spiring…. de ligger der fortsatt uten en eneste sprie. Antakelig ikke helt uberørt av at det ved en feil skjedde det uheldige at lyset over kjøkkenbenken, som gir dem “lys og varme” ble slått av når vi dro på ti dagers juleferie… mørkt og kaldt er ikke like ideelt… Jeg håper at ved å sørge for mye lys og mye varme (og badegulvet på natten ja) så skal jeg klare å få spirer, og etterhvert planter på dem likevel.

Jeg håper nå virkelig det.

Sånn ellers klør det i så-fingrene mine, så det er vel ikke utenkelig at det blir sådd blodbeger i løpet av de neste dagene i alle fall…