tirsdag 4. desember 2012

Clivia-update. Nye frø ankommet

 

Ja, da var de her, de nye Cliviafrøene jeg har kjøpt fra Kina, som skal være fra en variegert plante, så får vi se da hvordan suksessraten blir med disse.

Så langt kan vi jo begynne med antallet.

Lappen sier 10 Seeds From Beatuiful Variegated Clivia plant. Jeg syntes nå det så ut til å være litt mer, og ja, her er det jo absolutt definitivt ikke 10, men 12 frø. Og dette kjøpte jeg på ebay for 10 dollar pluss 16 dollar i frakt. Ingen avskrekkende pris akkurat, så får vi se hva resultatet blir.

Jeg gikk litt mindre grundig til verks denne gangen, enn sist jeg fikk frø, da leste jeg og leste og leste og stilte tusen spørsmål. Nå tok jeg det sånn “skal vi se, kokt vann, ren boks, vann på et papir oppi der, ja, sånn skal det bli” Kokte opp vann, skylte den rene boksen med det, la et papir nedi og dynket med vannet. Satte til avkjøling, og husket vagt noe om “kokt, avkjølt vann”, her opererte jeg med “kokt vann”. Gikk så fint så. Mens den kommende kuvøsen sto til avkjøing tok jeg bilder av de andre Cliviaene mine, og frøene.

Først ut, mine to “ettåringer”, sådd på nyåret for snart et år siden. Den som skulle fått gule blomster, men som antakelig ikke får det, med sitt ene blad som visner, og de fire andre som vokser lit på skakke etter siste ompotting, men jeg har ikke våget å ta den opp igjen ettersom den altså så ut til å ta forrige runde litt hardt. Og den andre, som skal blomstre rødt, og vokser og trives fint. Men det er nå lenge igjen til disse kan komme til å blomstre så vi får se om de lever så lenge.

Og så de to nye frøene. Som bildet helt klart viser (utover at de visst hadde fått det litt tørt der de siste par dagene, de har fått påfyll av vann nå. Kokt, litt avkjølt,,,) så vokser den ene spiren med et lite miniblad på seg (som dog ikke har funnet det for godt å vende oppover da.) Den andre… der tror jeg ikke det blir noen blomst, den ser ut til å rett og slett visne. Frøet ser litt “skrukket” ut, og spiren vokser ikke, og er bare blitt svart. Så den tipper jeg at jeg må luke ut herfra etterhvert

Så tilbake til de nye frøene mine, her er “kuvøsen” klar til bruk.

12 små frø ligger til spiring.

JA, jeg vet at Lady Clive har sagt at jeg skal pille av det tynne laget utenpå, over spirepunktet. Det skal jeg gjøre. Men, jeg fant ut sist at jeg glodde på frøene og fant ikke ut hvordan det skulle gå til, men etter et døgn eller to i kuvøsen sin så fikk jeg tak på det. Så, pille kan jeg gjøre i morgen. I mellomtiden ligger de nå der og koser seg, så blir det spennende å se om noen av dem vokser opp til variegerte planter, om alle blir grønne, eller om det ikke er noen som lever opp i det hele tatt, et dusin med albinoplanter? Time will tell…